Untitled Document

B E M U T A T K O Z Á S

Ásvány György, az elvont képzomuvészet európai rangú, Kölnben élt képviselője, 2011 februárjában elhunyt. Elvesztésével ismét szegényebb lett a művészvilág, de emléke és munkássága örökké élni fog bennünk.

I.

Ásvány György 1925-ben született Veszprémben. 1943-1949 között végzett a Képzőmuvészeti Akadémián, Bernáth Aurél osztályában, Budapesten. 1951-tol 1953-ig építészeti tanulmányokat folytatott a Budapesti Műszaki Egyetemen. Példaképe Le Corbusier lett, akinek betonépítészete a mai napig lenyűgözi.

Elkeseredve emigrált nyugatra 1956 novemberében. Számára nem volt szellemi szabadság hazájában, mert a tájékozódásul szolgáló múzeumok jelentős mértékben cenzúrázták az alkotásokat, így nem állíthattak ki értékes műveket, amire ő kíváncsi lett volna. Művészetével kapcsolatban az volt az ellenvetés, hogy nem igazodott a politikai irányvonalhoz. Az országot elhagyva a menekültekkel együtt átmenetileg Ausztriában egy wörthi-tó partján lévő gyermekotthonba került. Közbülső állomásként Hollandia szolgált, ahol a hidegháború miatt nehézzé vált helyzet ellenére is menedékre lehetett találni. Sokat segített, hogy a hollandok - a művész tapasztalatai alapján - általában pozitívan viselkedtek a magyarokkal.

Élt a lehetőséggel és innen a svédországi Malmőbe emigrált. Itt talált rá arra a csodára, amire vágyott, a tengerre, a kikötőkre, a nagy hajókra. "A malmői halászfalu magával ragadott, mellbe vágott, lenyugözött. Itt megmaradt valami a múltból. Ott kezdtem el festeni, tanulmányokat gyűjteni." - Ami ezután következett, abban a művész elmondása szerint sokban közrejátszott egyfajta, "valamilyen titokzatos erő", amely a végső cél, a művészet felé irányította. "Eleinte ragaszkodtam a látottakhoz. Lefestettem." - mondta visszaemlékezéseiben a művész.